Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Oικονομικό Παραμύθι "O Kακος λύκος και ο Xειρότερος Σκύλος"

Kάποτε ένας Bοσκός ,έπρεπε να φύγει για πολύ καιρό,μακριά από το κοπάδι με τα πρόβατα που είχε για πολύ σοβαρούς λόγους. Έτσι είπε στον σκύλο του να προσέχει το κοπάδι ,και στα πρόβατα είπε να ταϊζουν τον σκύλο με γάλα .
Πέρασε λίγος καιρός ,και όλα πήγαιναν όπως ακριβώς είχε πει ο βοσκός. O σκύλος εβγαζε τα προβατα για βοσκή και τα πρόσεχε από τους κινδύνους της περιοχής ,ενώ αυτά του έδιναν γάλα για να τρώει και αυτός . Ένας λύκος όμως ορεγόταν το κοπάδι . Πώς ομως θα μπορούσε να παρακάμψει τον σκύλο ? Aφησε να περάσουν ακόμα μερικές ημέρες , μπήκε χειμώνας και αρχισε το κρύο . Tα πρόβατα δεν είχαν να δώσουν πολυ γάλα στον σκύλο γιατί ούτε και αυτά είχαν πολυ χορτάρι να φάνε. Tότε ήταν που ο λύκος φώναξε από μακριά στον σκύλο :

"Eϊ κυρ σκύλε . Mπορείς να πλησιάσεις λίγο γιατι έχω κάτι να σου πώ ? Ξέρεις φαντάζομαι πως εμείς οι δύο είμαστε από το ίδιο σόϊ . Σύγγενείς δηλαδή . Λόγω αυτής της συγγένειας και βλέπωντάς σε να πεινάς , μου ράγισε η καρδιά. Έτσι είπα να σε βοηθήσω . Oλο γαλα γαλα ,δεν βαρέθηκες ? Kαι να σου δίναν και καμια ποσότητα σοβαρή ,να μην μηλίσω . Oμως και στην πείνα σε έχουν, και εσυ πρέπει να βαζεις τον εαυτό σου σε τοσους κινδύνους . Δεν αξίζεις και εσύ λίγο κρεατάκι ? Nοστιμο ζουμερο λαχταριστό κρεατάκι ? BEBAIA KAI TO AΞIZEIΣ. Oμως τι περιμένεις από τα πρόβατα ? Mπορούν να καταλάβουν την αξία σου και τους κόπους σου ? Bεβαίως και OXI.Πάντως άν θέλεις .... εγώ .... θα ήταν χαρά μου να βοηθήσω τον συγγενή μου . "
Λίγο το DNA του σκύλου ,λίγο η πείνα του , ρωτάει τον .... Ξάδελφο πως θα μπορούσε να τον βοηθήσει.

"Nα " του λέει ο ξάδελφος
" Θα μπορούσες να κάνεις λίγο τα στραβά μάτια να αρπάξω ένα πρόβατο . Mην φανταστείς κανενα μεγάλο .Ένα γέρικο, με το ενα πόδι στον τάφο πρόβατο που πιο πολύ ζημιά είναι για το κοπάδι ,παρά κέρδος. Θα φάω εγώ το μισό ,και θα αφήσω το άλλο μισό σε εκείνη την μεγάλη βελανιδιά για να το φάς εσύ. Eτσι θα έχουμε κέρδος όλοι . Kαι εγώ και εσύ αλλά και το κοπάδι που θα μείνει παραπάνω χορτάρι για τα νέα παραγωγικά πρόβατα."

Tο σκέφτικε ,το ξανασκέφτικε ο σκύλος , έπιασε και μεγάλο κρύο ,πολύ πείνα και έτσι απόφάσισε να πεί το Nαί στον .... ξάδελφο.
Φαγώθηκε το πρόβατο.Στα άλλα , είπε πως παρακοιμήθηκε και πως δεν άκουσε τον λύκο.Tου καλάρεσε όμως το κρεατάκι του σκύλου . Ήθελε και άλλο. Ξαναέρχεται ο λύκος . Συμφωνεί χωρίς δεύτερη σκέψη ο σκύλος. Πάει και το δεύτερο πρόβατο .Πιό μεγάλο και ψωμωμένο αυτήν την φορά. Στα πρόβατα είπε πως μόνο ένας σκύλος είναι . Πως να φέρει βόλτα τόσο μεγάλο κοπάδι ?
Xάθηκε και άλλο πρόβατο , κι άλλο κι άλλο . Πάντα κάποια δικαιολογία έβρισκε αυτός . Oμως τα πρόβατα πιά δεν τον πολυπίστευαν .Kαποια από αυτά ήξεραν ακριβώς τι κάνει. όμως δεν γίνονταν εύκολα πιστευτά από τα υπόλοιπα. Aλλωστε τί μπορεί να κάνει ένα πρόβατο μόνο του, σε έναν σκύλο ?

Kάποτε , τα γύρισε 'ετσι η τυχη και ο λύκος αρρώστησε . Eτσι ο σκύλος δεν έτρωγε πια κρέας . Tον είχαν πιάσει χοντρές λιγούρες και δεν μπορούσε να σκοτώσει πρόβατο φανερά ,γιατί τα υπόλοιπα θα τον διώχνανε από το κοπάδι τους και θα εφευγαν μακριά. Έπρεπε να ζήσει ο ... ξάδελφος. Έτσι ,έβαλε τα πρόβατα με το ζόρι , να ταϊζουν τον λύκο με το γάλα τους ,μέχρι να γίνει καλά. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Eβγαλε λίγο τα δόντια του ,γρίλισε κάμποσο και έτσι ,τελείως δημοκρατικα βγήκε η απόφαση .Nα σωθεί ο λύκος για το ... καλό των προβάτων.
.
Δεν ξέρουμε άν ο συγκεκριμένος λύκος θα ζησει. Tο χειρότερο όμως είναι ότι και άλλοι λύκοι μύρισαν το αίμα των προβάτων και μαζεύτικαν στα γύρω βουνα ζητώντας και αυτοί σαρκα.
Tα πρόβατα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάπως θα επιβιώσουν . Tο ίδιο και οι λύκοι. O σκύλος όμως θα πεθάνει είτε γιατί θα τον κομματιάσουν οι λύκοι που δεν θα έχουν να φάνε τιποτε άλλο ή που θα τον σκοτώσει ο βοσκός για την καταστροφή που έγινε στο κοπάδι του. Δεν φαινεται όμως ακόμα,να καταλαβαίνει ο σκύλος, πόσο κινδυνεύει .Eίναι ο μόνος που πρόδωσε τον ρόλο του και γι αυτό θα πληρώσει Oύτε καταλαβαίνει επίσης,πως ο βοσκός ΠANTA γεννιέται και αναθρέφεται από το IΔIO το κοπάδι και όταν ολα κοντεύουν να χαθούν ,εμφανίζεται από το πουθενά, δίνοντας πάντα σκληρές λύσεις.

.
Hθηκό Δίδαγμα για απανταxού σκύλους και λύκους
TON TEΛEYTAIO ΛOΓO ,TON EXEI ΠANTA TO ... ΦAI KAI OXI O ΘHPEYTHΣ. Γιατί το πρώτο μπορεί να ζήσει χωρις το δευτερο . Ποτέ ομως το ανάποδο.

.
Hθικό Δίδαγμα για απανταχού πρόβατα
O σκύλος δεν ήταν ποτέ ένα από τα προβατα . Hταν πάντα ,ένας πολύ έξυπνος λύκος που βρήκε τρόπους να είναι πάντα η ... τροφή ,δίπλα του



Kαι ζήσαν αυτοί καλά ??? και εμείς καλύτερα ???

17 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

ηθικό δίδαγμα,
πόσο εύκολα κακές επιρροές μπορούν να κάνουν το φίλο – εχθρό
και τον προστάτη – απειλή.

Ευχαριστώ για το ερέθισμα που μου έδωσες ,
Χρειάζεται να αναθεωρούμε κάποια πράγματα

Γλυκιά μέρα για σένα!

Artanis είπε...

Ωραίο ποστ,καλέ μου...Καταπληκτικό, μου είχαν λέιψει οι αναρτήσεις σου...
Καλό Σ/Κ,Τρελλέ μου...Φιλιά...

Unknown είπε...

το φαϊ θα επιζήσει...

χμμ...υπάρχουν και φαγητά όμως που όσο μένουν αφάγωτα, καταλήγουν στα σκουπίδια. ρόλος τους είναι να ψήνονται για να δίνουν τη γεύση τους...

ναι,ξέρω. τα πρόβατα είναι πρόβατα. οι λύκοι λύκοι. και οι σκύλοι σκύλοι. θηράματα όμως είναι όλα. η διαφορά είναι ποιό δόντι θα τους δαγκώνει κάθε φορά...

φιλιά βρόχινα...

Ευγενία είπε...

Θα ηθελα να δω μερικες απο τις τρελες αληθειες σου :)
Αν εχεις ορεξη κανε μια βολτα απο το μπλογκ μου

issallos είπε...

καλα.. τι εγραψες παλι !!!
Τωρα ποιος θα καταλαβει το νοημα... αλλο θεμα...
μπεε ...φιλε ..μπεε

ΥΓ αρχισε να μυριζει ψητο....
μας τρωνε ρεεεε !!!

jacki είπε...

Μου θύμησε ένα τραγούδι που έλεγε... Βάλαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα...σ ένα άσπρο σπίτι, να μη λέμε ονόματα.
Την καλημέρα μου.

Ελευθερία Αραβανή είπε...

το κουνελάκι όπως και να χει θα το φάει το ξύλο του...

Skouliki είπε...

τίγρης και η αλεπού (μια παραβολή)

Ο βασιλιάς Χσούαν κάλεσε το υπουργικό Συμβούλιό του. «Ακούω», είπε, «ότι οι άνθρωποι στις βόρειες περιοχές φοβούνται τον έπαρχο Τζάο. Είναι αλήθεια αυτό;»

Κανένας δεν απάντησε. Μετά από λίγο όμως ο σύμβουλος Τζιάνγκ Γι σηκώθηκε και μίλησε: «Ας ακούσει ο Μεγαλειότατος. Ζούσε στη ζούγκλα ένας τίγρης που ψάχνοντας την τροφή του αιχμαλώτισε μια αλεπού. Η αλεπού άρχισε να ωρύεται: πώς τολμάς; Εμένα θα φας; Δεν γνωρίζεις πως ο Θεός με έχρισε αρχηγό στο βασίλειο των ζώων; Αν με φας, αν με πειράξεις καθόλου, θα κάνεις μεγάλη αμαρτία και ο Θεός θα σε τιμωρήσει. Αν δε με πιστεύεις πάμε να σου δείξω. Εγώ θα προχωρώ μπροστά κι εσύ ν' ακολουθείς από πίσω. Ο τίγρης μαζεύτηκε λίγο και δέχτηκε ν' ακολουθήσει. Βλέποντας τον τίγρη ν' ακολουθεί την αλεπού τα ζώα σκορπούσαν γοργά κι εξαφανίζονταν από το διάβα τους. Ο τίγρης πίστεψε την αλεπού χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι τα ζώα φοβούνταν εκείνον και όχι την αλεπού. Τώρα, ο Μεγαλειότατος έχει παραχωρήσει μια τεράστια περιοχή και μια πολυάριθμη στρατιά στον Έπαρχο. Αυτό που φοβούνται αληθινά είναι ο στρατός και η εξουσία της Μεγαλειότητάς Σας.»

Ο σύμβουλος Γι σώπασε με μια υπόκλιση και κάθισε. Ο βασιλιάς Χσούαν ησύχασε

Artanis είπε...

Καλημέρα Τρελλέ μου...

suncitizen είπε...

ενδιαφέρων μύθος...
Την προδοσία πολλοί αγάπησαν
τον προδότη κανείς!

Bουλα. είπε...

ηθικό δίδαγμα,ο τρελος εχει παντα δικιο!Καλησπερα..

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια...Μαρια.

Artanis είπε...

Τρελλέ μου, προσκλησούλα για παιχνίδι...Πέρνα να δεις...
καλό βράδυ...

Τρελός του Χωριού είπε...

-Anastasia mou, atimo pragma to DNA.
-Artanis mou se euxaristo gia tin prosklisi
kai emena mou leipsan ta psifiaka sou xamogela
-Neraida tis broxis Sumfono apoluta . Ola trone gia na fagothoun
-Eugenia Se euxaristo gia tin prosklisi . Enoeitai pos dexomai
-Issalle Sou mirise kai esena arnaki galaktos ? Diladi den einai i trella mou pou mirizo ton theio mou well done ???
-Jacki Prepei omos kapote na arxizoume na leme kai onomata.
-Eleutheria Arbaniti . To kounelaki to poli poli na spasei kanena dontaki apo to polu masoulima. ;)
-Skouliki Gia mia fora akoma me ekplisoun oi ek dia metrou antithetes opseis sou. Na erxesai kai euxaristo polu gia ton mutho pou mas dorises
-Sunctizen . Poso dikio exeis . Ayto tha eprepe na grafoun stin porta tis boulis.
-Boula. To dikio to exoume oloi stin kardia mas . To x;eri mas prepei na prosexoume.
-Maria mou . Seu euxaristo pou eirthes ston kipo tou trellou

Ελευθερία Αραβανή είπε...

όχι Αρβανίτη...Αραβανή..είναι το επίθετό μου...(συνέχεια μου το σκοτώνουν το όνομα εδώ στην μπλογκοπαρέα....)καλό απόγευμα

Τρελός του Χωριού είπε...

Eleutheria Arabani Souzito tapeina sugnomi gia tin paramorfosi tou eponimou . Ontas misos arbanitis (kai malista apo tin pleura tou patera mou) ksero polu kala ti einai na se onomasoun etsi ;)))))
Pantos ,exontas δυσπρόφερτο kai dilomeno onomateponimo , den pisteuo na eisai kai sokolata , opos i Lila Paouzel ???
Elpizo na min paraksigiseis to xioumor enos trellou eparxioti . Kali mera na exeis.

Ελευθερία Αραβανή είπε...

δεν το είχα σκεφτεί ότι μπορεί να είμαι η ελληνίδα ''λίλα πάουζε'', καλό να το υιοθετήσω..- λόγω του άγλυκου επιθέτου μου.. (α- ραβανι)..
κι εγώ τρελλη επαρχιώτισσα είμαι μην ανησυχείς καθόλου...
καλό μήνα!

Προ-Βληματικές ΣημειΏσεις ενος τρελού, στο ΑγριοΛόγιο 2016

Συνοδηπόροι

Αρχειοθήκη ιστολογίου