Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Πόλεμος

Αυτή η ανάρτηση είναι πολύ σκληρή. Όποιος δεν έχει δυνατό στομάχι καλό θα είναι να μην την διαβάσει.
.
.
Ακούω συχνά στην τηλεόραση κάποιους θερμόαιμους ανθρωπίσκους που εκμεταλλευόμενοι τον πόνο της καθημερινότητας του απλού ανθρώπου,προσπαθούν να περάσουν μηνύματα πολέμου. Και επειδή με την χρήση των media μας έχουν καλλιεργήσει στο μυαλό μας το σύνδρομο του προβάτου , δεν υποτιμώ ούτε στιγμή την σκέψη ότι αυτοί οι άνθρωποι κάποτε μπορεί να αποκτήσουν οπαδούς. Σε αυτούς είναι αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση
.
.
.
Ήρωες ονομάζουν τους εαυτούς τους, βγαλμένοι από τα αζήτητα κάποιων χωρών . Αποβράσματα που τους δόθηκε η εξουσία των όπλων.


.

Και κάποιοι άλλοι που γεννήθηκαν από την οργή των προηγούμενων πολέμων και τον φανατισμό ,και φαντάζουν ήρωες στα μάτια των παιδιών.


.
Είτε στο όνομα του θεού είτε του Αλλάχ
Οι πράξεις αυτών των ανθρώπων γεννούν καταστροφή


.
εξαθλίωση


.
Η αγάπη κάνει την καρδία να αντέχει


.
Όχι όμως και ο φόβος


.

ή ο πόνος της απώλειας


.

Μεγαλύτερο θύμα του πολέμου τα παιδιά

Άλλα θα εγκαταλειφθούν


.

και θα καταλήξουν στον αργό θάνατο της πείνας


.

Άλλα θα πάρουν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες


.

ενώ άλλα όχι


.

και θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην λάσπη



.

Ποιος όμως θάνατος συγκρίνεται με αυτόν που επέρχεται από τον βιασμό της παιδικής ψυχής ?

.

Συνέχεια οι ειδήσεις μιλούν για θύματα πολέμου σε μάχες .Ποτέ όμως κανείς δεν δείχνει ένα από αυτά

.

ή τι αφήνουν πίσω τους οι βομβαρδισμοί από εξελιγμένους πυραύλους

.
Αυτοί που αυτοπυρπολούνται , κανείς δεν τους έχει ρωτήσει ,αν η φωτιά που έκαψε το κορμί τους ,είχε μεγαλύτερο πόνο από αυτόν πόνο της μνήμης του πολέμου και της απώλειας.

.
Στοιβαγμένα κορμιά σαν κρέατα, ετοιμάζονται για το τελευταίο τους ταξίδι. Αυτοί που τους αποχαιρετούν θα ζήσουν ακόμα για λίγο στην κόλαση.

.
Ειλικρινά δεν ξέρω ποιους να λυπηθώ περισσότερο. Αυτούς που έμειναν ,αυτούς που έφυγαν ή εμένα που δεν έκανα τίποτα για να αποτρέψω τέτοια γεγονότα.
.
Κάποιοι κάποτε προσπάθησαν ,έστω και φορώντας μία μπλούζα .Έστω και με μία πορεία.

.
Εκ μέρους όλων των υπολοίπων που ζούμε την ζωή μέσα από τις τηλεοράσεις μας ,ζητάω από τον θεό μόνο ένα πράγμα. Συγχώρεση .Για όλα όσα μπορούσαμε και δεν κάναμε. Και μπορεί αυτός να μας την δώσει .Τα παιδιά μας όμως ΠΟΤΕ'.
.
.
Μετά από όλα αυτά ,μόνο ένα τραγούδι μου έρχεται στο μυαλό
.
.
.

7 σχόλια:

Νεραϊδόνα... είπε...

Ναι! γροθια στο στομαχι μα και στην συνειδηση , το ποσταρισμα τουτο...
Κομπακια στην ψυχη και τα δαχτυλα μου... εμποδιζουν αλλες ασκοπες λεξουλες να "βγουν" όξω ...

Νεραϊδόνα... είπε...

υ.γ
θεωρω παντως, αυτη την αναρτηση - ενα 'ειδος' αντιστασης ,ως προς στην λαίλαπα του πολεμου και της κατστροφης!
Τοσο δα,εστω- μα ειναι!

Τρελός του Χωριού είπε...

Σε ευχαριστώ Νεραϊδόνα μου. Ξέρω πως είναι μια σκληρή ανάρτηση. Προσπάθησα να δείξω μια μή ωραιοποιημένη όψη του πολέμου, ελπίζωντας ότι θα αλλάξω κάτι όχι γύρω μου αλλά μέσα μου. Δεν περίμενα να εχω σχόλια σε αυτή μου την αναρτηση. Χάρικα που έλαβα το φτερούγισμά σου στο Blog μου.

Equilibrium είπε...

είναι μια πολύ σκληρή ανάρτηση όντως, και τυγχάνει να θυμίζει τη σκληρότητα της σημερινής δικής μου ανάρτησης, που προσεγγίζει βέβαια ένα άλλο θέμα.

Με έκανες και δάκρυσα εδώ στο γραφείο μου, στην βόλεψή μου, στην μικρότητά μου επειδή συνειδητοποιώ πόσο μικρός είμαι μόνος μου να αλλάξω αυτό τον κόσμο.. Πόσοι από εμάς χρειάζονται για να αλλάξει εν τέλει;

Καλώς σε βρήκα!

Τρελός του Χωριού είπε...

equilibrium
Ειναι και αυτή μια άλλη όψη της αλήθειας . Μιας αλήθειας που επιβάλλει ο ανθρωπος στον άνθρωπο. Και σκέφτομαι ότι αφού αυτός κατάφερε να προστατεύσει την αλήθεια του , να την δυναμώσει και να μου την επιβάλλει ,το ίδιο μπορώ να κάνω και εγώ σε αυτόν . Οχι όμως για να τον καταστρέψω ούτε για να το προστατεύσω (γιατί έτσι έγηναν τα μεγαλήτερα εγκλήματα).Απλά για να μπορώ να συμβιώσω μαζί του με αμφίδρομη αξιοπρέπεια. Και το δάκρυ χρειάζεται,και η βία. Πανω από όλα όμως χρειάζεται η αυτογνωσία και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους για να θέσω τις αλήθειες μου.
.
.
Τι με βάζεις και γράφω πεμπτιάτικα ? Θα με νομίζουν για τρελλό

alximist είπε...

Όντως γροθιά στο στομάχι...
ποιος όμως θέλει να αντιετωπίζει την αλήθεια ακόμα και αν γνωρίζει τι νόημα των αριθμών...
χ νεκροί και υ τραυματίες σήμερα στο Ιρακ...΅
Σήμερα έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία όσο ποτέ...και τελικά ποίες είναι οι δράσεις που προτείνεις?
Το να είσαι συνειδητός, στο να αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει μια πράξη σου, και τι συνέπειες έχει, νομίζω ότι είναι το πρώτο βήμα προς μια αλλαγή. Όμως χωρίς την δράση και αντίδραση, τι νόημα έχει? Σε τι διαφέρεις από τους παθητικόυς δέκτες?
Εδώ και μήνες είμαι πλέον χορτοφάγος από επιλογή. Σε ένα διήμερο σεμινάριο, αντιλήφθηκα αυτό που ήδη ήξερα, ότι η κρεατοφαγία έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις, ίσως απλά αντίλήφθηκα όλη την εικόνα. Κάθε φορά που κατανάλωνα κρέας, συμμετείχα σε μια αλυσίδα καταστροφής, βίας και οικονομικής αλόγιστης σκληρότητας.
Ως πολίτης του προνομιακού κόσμου, έχω την δυνατότητα να επιλέξω και να μην επιβαρύνω άλλο τον πλανήτη, με αυτήν την συνήθεια.
Πιστέυω ότι με το προσωπικό μου παράδειγμα, συμβάλλω σε μια αλλαγή. Ήδη οι υπάληλοί μου, από μόνοι τους εξέφρασαν την επιθυμία να μειώσουν και αυτοί το κρέας. Χθες συζητούσα με μια φίλη στην ΝΥ και μιλούσαμε ακριβώς για αυτό... Δεν είμαι προπαγανδιστής αλλά χαίρομαι που βλέπω τους άλλους να προβληματίζονται από τη δική μου στάση ζωής. Μήπως τελικά η επανάσταση αυτού του αιώνα ξεκινά από το καθένα μας? Μήπως το γεγονός της γενικότερης κατρακύλας σε όλους τους τομείς αποτελέι μια ευκαιρία για να κάνουμε τους λογαριασμόυς μας με τις παλιές μας στάσεις ζωής, και να βρόυμε νεά μοντέλα?
Απλά μερικές σκέψεις....

Τρελός του Χωριού είπε...

Πρώτα από όλα σε ευχάριστο Alchemist που ανέφερες την ταπηνοτρελλότητά μου στο blog σου. Σε καλημερίζω στην αυλή του κόσμου μου (παρόλο που ανακάλυψα το μήνυμα σου πολύ αργά) . Στην καταχώρηση αυτή πρώτα στον εαυτό μου ρίχνω ευθύνες για την αδράνεια μου απέναντι σε όλή αυτή την βία. Ένας άνθρωπος όμως δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα απέναντι σε τόσο μίσος και απληστία (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει και τίποτα) .Το ότι κάποιοι άνθρωποι αγκιχθικαν από την συγκεκριμένη καταχώρηση είναι ένα πρώτο βήμα γιατί αν θέλουμε να κάνουμε κάτι απέναντι στον θεό του πολέμου ,το βασικό μας όπλο πρέπει να είναι η συνεννόηση. Το να κινούμαστε από την ίδια σκέψη.Να καταλαβαινόμαστε. Για εμένα ,ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η βία ,είναι η μόρφωση.Αν θέλεις να βοηθήσεις πάρε ένα παιδί και σπούδασε το. Όσο περισσότερο μέσο όρο μορφωμένων ανθρώπων έχει μια χώρα ,τόσο λιγότεροι πόλεμοι γίνονται. Ακόμα και στην μυθολογία .Βασικότερος ανταγωνιστής του ΑΡΗ ήταν η ΑΘΗΝΆ.Η δύναμη της μόρφωσης είναι πολύ ισχυρότερη της βίας του πολέμου Όσο για τους υπαλλήλους ,αν εγώ στους δικούς μου πω για χορτοφαγία ,θα πάθουν τρία εγκεφαλικά ο καθένας. :)

Προ-Βληματικές ΣημειΏσεις ενος τρελού, στο ΑγριοΛόγιο 2016

Συνοδηπόροι

Αρχειοθήκη ιστολογίου